Toerisme - De belgische wijnroutes

De belgische wijnroutes

(oenotourisme)



wijnstok



Wie zou zich tegenwoordig de riante wijngaarden, symmetrisch opgesteld langs de hellingen van de Maas, nog kunnen voorstellen ?
En dit, van Dinant tot Luik (en verder nog), over Namur en Huy !


De eerste aanplantingen dateren uit de tijd van de verovering van Gallië door de Romeinen (58 A.C.).
Tijdens de Middeleeuwen (vanaf de 11e tot de 14e-15e eeuw) zullen de wijngaarden een enorme bloei kennen, o.a. onder impluls van de vele kloosters.
Zeer talrijke plaatsnamen getuigen er vandaag nog van: rue des vignes, Vivegnies (Vieille Vigne), Bouvignes... maar eveneens wijngaardstraat, enz.
Zelfs al zullen de wijngaarden nooit totaal verdwijnen, zullen zij vanaf de 15e eeuw, eerst een langzaam, en vanaf de 18e eeuw een snel verlies aan belangstelling kennen; en dit, om zeer diverse redenen.
Pas in de tweede helft van de 20e eeuw zullen hier en daar opnieuw enkele wijnstokken aangeplant worden.
Sinds het begin van de 21e eeuw zorgt een domino-effect (de wijnbouwer deelt graag zijn kennis en wijn) ervoor dat steeds meer nieuwe initiatieven het licht zien, zodanig dat we redelijkerwijze kunnen spreken van de wederopleving van de wijngaarden in onze streken.


We stellen u voor om op een ontdekkingsreis te vertrekken die ons van Dinant tot ten noorden van Liège zal brengen:







De mosaanse wijnroute



Uitstap n°1: Domaine du Chenoy, Domaine du Ry d'Argent en Château Bon Baron



09:00 Vertrek vanuit Dinant

10:00 - 12:45 Geleid bezoek en degustatie op Domaine du Chenoy, de grootste wijngaard in Wallonië, te Emines
Picknick of klein koud buffet tijdens de wijndegustatie.
(Indien gewenst, kan een lichte lunch in een restaurant uit de omstreek voorzien worden)


Domaine du Chenoy Philippe Grafé visite du vignoble


13:00 - 15:00 Geleid bezoek en degustatie op Domaine du Ry d'Argent, te Bovesse



Domaine du Ry d'Argent Domaine du Ry d'ArgentDomaine du Ry d'Argent





16:00 - 17:30 Geleid bezoek en degustatie op Château Bon Baron, te Lustin



Château Bon Baron Château Bon Baron Château Bon Baron





Terug in Dinant omstreeks 18:00.



Uitstap n°2: Domaine du Chenoy en Wijnkasteel Genoels-Elderen


09:00 Vertrek vanuit Dinant
10:00 - 12:30 Bezoek aan Domaine du Chenoy, de grootste onder de waalse wijngaarden, te Emines, in de buurt van Namur


Domaine du Chenoy Philippe Grafé bezoek aan de wijngaard



De eigenaar en wijnbouwer met passie, Philippe Grafé, zal ons in zijn wijngaard van 10 ha. rondleiden en ons, op het einde van het bezoek, een degustatie van zijn wijnen voorstellen
variëteiten: Bronner, Merzling, Helios, Johanniter, Solaris op 3 ha.; Régent op 3 andere ha., Pinotin op 2 ha; Muskat Bleu op 1/4 ha.;
op de 2 overblijvende ha.: Rondo (van tsjechische afkomst) en Cabertin (experimentele cepage van zwitserse afkomst).
12:30 - 14:00 Sandwiches buffet op het Domein
15:30 - 18:00 Bezoek aan het Wijnkasteel Genoels-Elderen, de grootste wijngaard in Vlaanderen, te Riemst, ten noorden van Liège

Wijnkasteel Genoels-Elderen het kasteel de kelder van het Kasteel



wijngaard van 15 ha., alsook een experimentele wijngaard met 20 verschillende variëteiten
variëteiten: hoofdzakelijk Chardonnay, maar ook Pinot Noir, Pinot Gris, Pinot Blanc en Auxerrois
geleid bezoek, gevolgd door een degustatie.





De "Tussen Samber en Maas" wijnroute


09:00 Vertrek vanuit de Dinant
10:30 - 12:30 Bezoek aan de Vignobles des Aglaises, te Haulchin, niet ver van Binche


Vignoble des Agaises

Vignoble des Agaises Cuvée Ruffus de remuage installatie



bijna 10 ha. - variëteiten: hoofzakelijk Chardonnay; vervolledigd met Pinot Noir en Pinot Meunier (net zoals in de Champagne)
Gouden Medaille op de Wereldwedstrijd van Brussel (van 18 tot 20 april 2008 te Bordeaux): een mooie consecratie voor de Cuvée Rufus 2006 "méthode traditionnelle" ("méthode champenoise")
geleid bezoek, gevolgd door een degustatie
13:00 - 14:30 Terroir maaltijd in de Grange des Belges van de Ferme de la Cour, te Ragnies, bij Thuin
op basis van streek-produkten en -gerechten


Grange des Belges Grange des Belges


14:30 - 16:30 Gevolgd door het geleid bezoek aan de Distillerie de Biercée, met degustatie van een eau-de-vie
u zult er ontdekken hoe 10 kg vers fruit omgevormd wordt tot een fles eau-de-vie of likeur
u zult met de Salle des Distillateurs (oud gereedschap) beginnen, een fim gepresenteerd worden, en zult vervolgens genieten van de Salle des Senteurs (ruiken, zien en aanraken van meer dan 30 planten en de Orgues à Parfum gebruiken)
vervolgens zult u de distillerie bezoeken waar, naargelang het seizoen, 23 verschillende eaux-de-vie, likeurs en zoetigheden geproduceerd worden
elke etape zal u door de gids uitgelegd worden
op het einde van het bezoek kiest u nog uw degustatie: Eau de Villée, Poire Williams N°1, Griotte, of zelfs een Blanche à l'Eau de Villée

distillerie distillatie vaten


Mogelijkheid tot een korte omweg naar de opgehangen tuinen van Thuin voor een bezoek aan de Clos des Zouaves (variëteit: Régent).

 








Uitstappen per autocar, bestemd voor kleine groepen, vanuit Dinant (tenzij anders overeengekomen).


Kenmerken van deze programma's:
- geleide bezoeken
- uitrusting: voorzie wandelschoenen en kledij aangepast aan het weer
- voor iedereen toegankelijk
- periode: in principe heel het jaar door, uitgezonderd tijdens de oogst (gewoonlijk van half september tot half oktober).




Neem met ons kontakt op voor verdere inlichtingen !






Scenic Tours sprl

Chaussée Romaine, 10
B-5500 Dinant
België

telefoon/fax: +32-(0)82-21 96 37
GSM: +32-(0)475-24 26 50
email:
info@scenic-tours.be









Creatie datum : 13/08/2008 @ 13:23
Laatste wijziging : 09/09/2014 @ 18:35
Categorie : Toerisme


Print preview Print preview     Print deze pagina Print deze pagina


^ Boven ^