Toerisme - De Slag om de Ardennen (Ardennenoffensief)

In het spoor van de Slag om de Ardennen (Ardennen Offensief)


Ardennen, winter '44.
Ondertussen reeds 70 jaar geleden, en nog steeds zo aktueel ...

Excursie 1 (eendaags battlefield tour): Bastogne en omgeving

Wij vertrekken voor Bastogne en ontmoeten daar onze battlefield gids.
De tour start met een korte inleiding, rond de 11th Armored Division "Thunderbolt" Sherman tank, "Road to Liberty" mijlpaal en het McAuliffe Monument op de Place McAuliffe.
We vertrekken dan voor de battlefield tour: Bizory, Bois de la Paix (Vredesbos, Peace Wood), Bois Jacques (met de foxholes van de "Easy Company", bekend van de "Band of Brothers"-serie), Foy, Recogne (het Amerikaans tijdelijk kerkhof en het Duits kerkhof), Noville (Combat Team Desobry) en de Mardasson. Er is tijd voorzien voor een korte lunchpauze in Bastogne.
Wij brengen eveneens een bezoek aan de schuilkelder van Gen. McAuliffe die het historisch antwoord gaf aan de Duitsers die de overgave van de omsingelde Amerikanen vroegen: "nuts" !
Andere bezienswaardigheden, afhankelijk van het programma en de beschikbare tijd: Villers-la-Bonne-Eau ("Desolation Corner"), Assenois, Patton Memorial, Champ, Longchamp, Boggess fort (doorbraak van de omsingeling rond Bastogne), ...


Excursie 2 (eendaags battlefield tour): Het Offensief ten noorden van Bastogne

We vertrekken voor Sart, Vielsalm, Sankt Vith, Losheim gap (de Siegfried Line met de "Dragon Teeth"), Lanzarath, Büllingen, Bütgenbach, Waimes, Baugnez crossroad (Malmedy Massacre Memorial waar 84 US krijgsgevangenen vermoord werden door Peiper's Kampfgruppe), Malmedy (vrije tijd voor de lunch), Ligneuville, Stavelot, Trois-Ponts, La Gleize (Duitse Royal Tiger II Panzer tank en Museum). We stoppen eveneens in Houffalize op onze terugweg.
Andere bezienswaardigheden, afhankelijk van het programma en de beschikbare tijd: Henri-Chapelle (het grootste US militair kerkhof in België), Elsenborn, Rocherath, Krinkelt, Poteau, Parker's crossroad (Baraque de Fraiture), ...


Excursie 3 (eendaags battlefield tour): Het Offensief ten zuiden van Bastogne tot in het Groot-Hertogdom Luxemburg
We vertrekken vanuit Bastogne voor een tour die ons zal leiden via Wiltz (of Neffe - Mageret - Longvilly), Antoniushof, Clervaux, Marnach, Dasbourg (brug over de Our), Diekirch (Museum), Echternach, tot Sandweiler (Duits kerkhof) en Hamm (US kerkhof waar Gen. Patton begraven ligt).

----------Een andere mogelijke dagexcursie:
Wij verlaten Dinant en gaan via de rots Bayard waar een steen de plaats aangeeft waar drie Duitse soldaten, vermomd als Amerikanen in een Jeep, op een mijn gesprongen zijn. Dit is het dichtste punt bij de Maas dat door de Duitsers tijdens het Offensief van de Ardennen bereikt werd.
Op weg zullen wij het kruispunt van Celles oversteken waar zich nog steeds een tank van 2e Panzer Division bevindt.
Vervolgens rijden wij door naar Bastogne via La Roche-en-Ardenne, een stad die praktisch volledig verwoest werd door geallieerde bombardementen, ten koste van talrijke burgerlevens.
Aan de Mardasson aangekomen, ontmoeten wij onze gids, specialist van de Slag om de Ardennen.
Na het bezoek aan het Memorial en de crypte, vertrekken wij met onze gids voor een rit van ongeveer 2 u., met bezoek aan Bizory - Bois de la Paix - Bois Jacques - Foy - Noville - Recogne. Alvorens terug naar Dinant te rijden, brengen wij nog een bezoek aan de schuilkelder van Gen. McAuliffe.


Uitstap per autocar, bestemd voor kleine groepen (minimum 12 deelnemers), vanuit Dinant (tenzij anders overeengekomen).


Scenic Tours sprl

Chaussée Romaine, 10
B-5500 Dinant
België

tel: +32-(0)82-21 96 37
GSM: +32-(0)475-24 26 50
email: info@scenic-tours.beCreatie datum : 29/07/2004 @ 22:04
Laatste wijziging : 09/05/2015 @ 15:02
Categorie : Toerisme


Print preview Print preview     Print deze pagina Print deze pagina


^ Boven ^